Wednesday, January 23, 2008

Faideli Programlar (giriş)

Öncelikle bir kaç tane ipucuyla başlayalım. Bahsedeceğim programların önemli bir kısmı main repository'lerde bulunmuyor. O yüzden yapmanız gereken kısaca şudur:

System > Administration > Software Sources

Buradaki ilk dört seçeneğin hepsini işaretleyin (main, universe, restricted, multiverse).

Bunun haricinde update'lerin de en yenileri olmasını istiyorsanız yapacağınız şudur: aynı bölümde Updates sekmesindeki bütün seçenekleri işaretleyin (gutsy-security, gutsy-updates, gutsy-proposed, gutsy-backports).

Ubuntu'da program kurmanın bir çok yolu var. Bunlardan en kolayı Applications > Add/Remove.. yolunu kullanmak. Bunu açtığınızda da sağ üst köşedeki Show yazan yerdeki listeden "All available applications" seçeneğini seçmeyi unutmayın.

İkinci en kolay yol System > Administration > Synaptic Package Manager. Burada verebileceğim en önemli ipucu şu olabilir: eğer aradığınız programın adını biliyorsanız "Look in" bölümünden "Name" seçeneğini seçiniz. Eğer genel bir arama yapıyorsanız "Description and Name" seçeneğini seçebilirsiniz.

Benim en sevdiğim ve anlatması en kolay yol ise komut satırını kullanmak. Burada da iki seçeneğiniz var: apt-get ve aptitude. İkisinin en büyük farkı şu, aptitude gereksiz paketleri otomatik olarak silerken, apt-get'e sizin bunu

sudo apt-get autoremove


komutuyla söylemeniz gerekiyor. Kullanımları da kısaca şu şekilde:

apt-get:
sudo apt-get install program-ismi


aptitude:
sudo aptitude install program-ismi


Anlatımı daha kolay olduğu için ve kopyala-yapıştır metodu daha hızlı olduğu için burada 3. metodu kullanacağım. Hadi pisssssmi...

No comments: